_MG_7886

Belediyemiz organizasypnu ile 16/12/2014 Salı günü saat 18.00’da Öğretmenevi salonunda gerçekleştirilen toplantıya İlçe Kaymakamımız Emin KAYMAK, Belediye Başkanımız Bayram ÖZTÜRK, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumu İl Koordinatörü Okan SEZGİN, kurum ve kuruluş yöneticileri ve temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve birçok şirket yöneticileri, girişimciler katıldı.

İlçemiz genel durumu ile ilgili bilgileri konusunda Başkan Yardımcısı Kadir AYDOĞAN “İlçe genel nüfusu 31.625 olup, merkez nüfusu 9853, köyler(62 köy-75 Mezra)’ın nüfusu 21772’dir.    İlçemizin toplam yüzölçümü  (1.051 Km²) 1.051.000 Dekar’dır. Bunun 392.120 Da. alanı tarım arazisi, 506.400 Da.  alanı orman ve fundalık, 43.790 Da. alanı çayır , mera ve yayla alanı, 108.690 Da. alanı ise  tarım dışı ( bataklık , yerleşim birimleri, su yüzeyleri, kayalık vs) arazidir.  Tarım arazilerinin 123.500 da. kısmında   sulu, 268.620 da. kuru tarım yapılmaktadır.Yeşilırmak vadisi boyunca uzanan, özellikle ırmağın ilçe merkezinden Kelkit Çayı ile birleştiği yere kadar olan alan (yaklaşık 4.000 da.) rakımın düşüklüğü ve arazinin verimliliği açısından küçük Çukurova niteliğindedir.Ekonomik önem sırasına göre bölgemizde Buğday ,arpa ,bamya, haşhaş,pirinç, domates,biber,patlıcan, kavun,karpuz,elma,kiraz,şeftali,üzüm şeker pancarı,tütün,soğan, ay çiçeği en çok ekim dikim yapılan tarımsal üretim çeşitleridir.Bu üretim, çeşitlerine göre bölgelere ayrılmıştır. Örneğin Caydibi Köyü bamya,Alpaslan Köyü kiraz,Uluköy  soğan,Kızgüldüren ve Özbaraklı Köyleri Üzüm, Umutlu ve Mülkbükü köyleri sebze üretimi gibi.Ancak son zamanlarda gelir getiren ürünlerin (bamya,soğan)tüm köylerde üretilmeye başlandığı hatta           yeni ürün (ayçiçeği)çeşitlerinin denenip üretildiği  de gözlemlenmiştir.Bölgemiz, söz konusu tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir görünüm arz ederken, dikili alanlar olarak tanımlanan meyve bahçeleri ( elma, armut, ayva, erik, kayısı, şeftali, kiraz, vişne),  bağlar ve sebze bahçeleri bakımından da çeşitlilik gösterir.Sonuç olarak; tarımsal potansiyeli bu durumda olan bölgemiz, önemli tarımsal sorunlar ile karşı karşıya olmakla birlikte bunları aşabilecek bir yapıya da sahiptir. Öncelikle sorunların gerçekçi bir biçimde ortaya konması, daha sonra çözüm önerilerinin somut bir biçimde saptanması gereklidir.” dedi

Belediye Başkanımız Bayram ÖZTÜRK, “Belediyemizin değişik toplum kesimleri (basın-medya temsilcileri, yazarlar, canlı hayvan  tacirleri, oto galericileri, pazarcı esnafı, bamyacı esnafı, sanayi esnafı, mahalle muhtarları, İstanbulda faaliyet gösteren TAŞDEF gibi) ile sorunlar ve çözüm yolları ile Taşovamızın topyekün kalkınması, gelişmesi noktasında paylaşımları devam ediyor. Bu gün de bu toplantılardan bir tanesini daha gerçekleştiriyoruz. Artık geçmişteki olumsuzlukları, kısır çekişmeleri bir kenara bırakıp geleceğe bakmamız, geleceğe ışık tutacak projeler üretmemiz lazım. Biz belediye olarak imkanlarımızı sonuna kadar kullanarak tüm köylerimizle birlikte kalkınmayı, gelişmeyi hedefliyoruz. Taşova olarak bulunduğumuz yeri hak etmiyoruz. Geleceğe yönelik, Yeşilırmak Islah Projesi, Doğalgaz,  meydan düzenleme, Şehir Ormanı “Çamlıtepe”, Kapalı Pazar yeri, soğuk hava Deposu ve Hal, Yöresel Ürünler Pazarı gibi, Taşovamızın kalkınmasına, güzelleşmesine, gelişmesine, mutlu ve huzurlu bir şehir olması noktasında güzel projelerimiz var. Hevesliyiz, istekliyiz. Bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız İnşaallah. Kaymakamımıza, il koordinatörümüze, ilgi gösteren ve katılan, görüş sunan , paylaşan, dinlayan herkese şükranlarımı sunuyor, toplantının hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum.” Dedi.

İlçe kaymakamımız Sayın Emin KAYMAK, Taşovamızın tarım, hayvancılık, Borabay gibi turizm, inanç turizmi, yaylacılık gibi potansiyellerinden bahsetti, buna yönelik girişimlerin Taşova’nın geleceğine yön vereceğini, bu toplantıdaki sunumların, proje örneklerinin önemli olduğunu, toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ifade etti.

İl Koordinatörü Sayın Okan SEZGİN’in projeler, proje örnekleri, hazırlanması, proje alanları gibi konularda yaptığı faydalı ve verimli sunumun ardından toplantı, katılımcıların paylaşımları, soruları ve bilgilendirmelerle  ile devam etti.

Bundan sonraki toplantının daha kapsamlı, Taşova’nın coğrafyası ile ilgili geniş ve detaylı bilgileri içeren, geniş katılımlı toplantı olacağı ifade edilerek toplantıya son verildi.

Taşovamızın geleceğine ışık tutacak bu toplantıların hayırlı sonuçlarla neticelenmesini diliyoruz.

 

_MG_7861